logo pharmakio gerasimopoulos1                                        

Δυνατότητα τηλεφωνικής παραγγελίας στο +210 7651 715

 

fblogotwlogopinlogogpluslogo

 instagram 

Προσφορες

Η οστεοπόρωση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες

Με στόχο την ανατροπή της λανθασμένης αντίληψης ότι η οστεοπόρωση αφορά μόνο τις γυναίκες, τιμάται σήμερα 20 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με στοιχεία υου Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, η νόσος αφορά και τους άνδρες, αφού ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών, παγκοσμίως, εκδηλώνει οστεοπορωτικό κάταγμα.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού της Γης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος, που εκπόνησε ο καθηγητής Πίτερ Έμπελινγκ, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας της Αυστραλίας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, όσο περνάνε τα χρόνια, ολοένα περισσότεροι άνδρες θα δυσκολεύονται να ζήσουν μια αυτόνομη ζωή χωρίς πόνους και εξάρτηση από τη βοήθεια των άλλων.

Η έρευνα τονίζει ότι ήδη σήμερα ένας μεγάλος αριθμός ανδρών με οστεοπόρωση δεν λαμβάνει ούτε τη σχετική διάγνωση, ούτε την κατάλληλη θεραπεία. Το ένα τρίτο των συνολικών καταγμάτων ισχίου διεθνώς συμβαίνουν σε άνδρες, με το ποσοστό θνησιμότητας να φθάνει το 37% κατά το πρώτο έτος μετά το κάταγμα. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο των γυναικών, πράγμα που σημαίνει ότι ένας άνδρας κινδυνεύει περισσότερο από μια γυναίκα να υποστεί θανάσιμο κάταγμα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, επειδή η οστεοπόρωση υποδιαγιγνώσκεται και δεν θεραπεύεται σε πολλούς άνδρες, οι τελευταίοι θα κινδυνεύουν ολοένα περισσότερο από αναπηρία ή πρόωρο θάνατο εξαιτίας οποιουδήποτε κατάγματος. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι καθώς οι κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα υγείας εστιάζουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, η οστεοπόρωση λειτουργεί ως «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς η απειλή της υποτιμάται.

Ο καθηγητής Τζον Κάνις, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, τονίζει ότι «η πιθανότητα να υποστεί ένας άνδρας άνω των 50 ετών κάταγμα στη ζωή του λόγω οστεοπόρωσης, φθάνει το 27%», μεγαλύτερο από το ποσοστό κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.

Η έκθεση προβλέπει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025 ο συνολικός αριθμός καταγμάτων στους άνδρες θα αυξηθεί κατά 34%, φθάνοντας σχεδόν τα 1,6 εκατ. ετησίως. Στην Ε.Ε. το κόστος αντιμετώπισης των καταγμάτων άγγιξε τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, και αναμένεται να φθάσει τα 15,5 δισεκατομμύρια το 2025. Τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης έχουν σημαντική επίπτωση στην παραγωγικότητα των ανδρών ηλικίας 50 - 65 ετών, οδηγώντας σε απώλεια αρκετών ωρών εργασίας.

Η οστεοπόρωση καθιστά τα οστά πιο αδύναμα και ευάλωτα σε κάταγμα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου, καθώς και η καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες άνω των 70 ετών να λαμβάνουν καθημερινά τουλάχιστον 1.200mg ασβεστίου, βιταμίνη D μέσω έκθεσης στον ήλιο ή διατροφικών συμπληρωμάτων και να κάνουν ασκήσεις με βάρη τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα επί 30 - 40 λεπτά.

Πηγή: health.in.gr

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας

Όνομα:
Email:
Εγγραφείτε εντελώς δωρεάν και μάθετε πρώτοι για όλες τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και τα δώρα του φαρμακείου μας!
Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στα social media και λάβετε μέρος σε κληρώσεις και διαγωνισμούς με πλούσια δώρα!
 

fblogotwlogopinlogogpluslogo instagram

Που θα μας βρείτε
map farmakio

Φρύνης 59, Παγκράτι 16232
Τ: (+30) 210 7651 715
E: info@iliasgerasimopoulos.gr